Perushaun ohje
Vapaasanahaku
Aloita haku kirjoittamalla hakusanat hakukenttään. Haku ennakoi hakusanaasi ja tarjoaa sinulle vaihtoehtoja, kun kirjoitat hakupalkkiin esimerkiksi kirjan nimen. Näin saatat löytää etsimäsi suoraan.
Jos erotat hakusanat välilyönnillä, saat hakutuloksia, joissa on mukana kaikki kirjoittamasi sanat. Voit myös käyttää AND-operaattoria hakusanojen välissä.
Esimerkiksi:
Jansson Tove
on sama haku kuin
Jansson AND Tove
Esirajaus
Hakukentän valikosta voit rajata hakua otsikon, tekijä tai aiheen perusteella.
Hakutulossivulla voit rajata hakutuloksia lisää esimerkiksi käyttöoikeuksien, aineiston sisältötyypin tai valmistusvuoden mukaan.
Esimerkkejä hakulauseista
Vapaasanahaku hakee aineistoa, joka liittyy polkupyöriin:
polkupyörä
Kun kirjoitat hakusanan heittomerkkeihin, saat tarkemman hakutuloksen. Saat tulokseksi aineistoja, joissa esiintyy sana ”polkupyörät”:
"polkupyörät"
Laita hakusanat lainausmerkkeihin, jos haet aineistoa monella sanalla, jotka kuuluvat samaan kokonaisuuteen. Näin haku ei tulkitse sanoja erillisiksi:
"Helsingin yliopisto"
Jos käytät OR-operaattoria, saat hakutuloksen, jossa esiintyy ainakin yksi käyttämistäsi hakusanoista. Esimerkkihaulla saat hakutuloksia, jotka liittyvät maaseutuun tai maatiloihin:
maaseutu OR maatila
Kun haet tekijän nimellä, kirjoita sukunimi ensin ja laita hakusana lainausmerkkeihin:
"Kivi Aleksis"
Hakutulosten rajaaminen
Hakutulossivu näyttää ylimpänä tulokset, jotka ovat sopivat hakuun parhaiten (täsmäävyys, relevanssi). Hakutulosten järjestyksen voi muuttaa myös esimerkiksi vanhimmasta uusimpaan valmistusvuoden tai julkaisuajankohdan mukaan. Voit näyttää hakutulokset eri tavoin:
- Tiedot ja kuvat, jolloin näet yhtä aikaa kuvat ja aineiston tiedot
- Kuvagalleria, jolloin näet kuvat isompana ja vähemmän tietoja
- Tiivistetty lista, jolloin näet enemmän tarkempia tietoja ja kuvat on piilotettu
Hakutulosten rajaaminen
Hakutulossivun vasemmasta laidasta löydät rajaimia, josta löydät useita rajausmahdollisuuksia haullesi.
Verkossa saatavilla: rajaa tulokset aineistoon, johon on pääsy Finnan kautta.
Käyttöoikeudet: toimii verkossa saatavilla olevilla aineistoilla. Rajain sisältää erilaisia vaihtoehtoja sen mukaan, millaisia käyttöoikeusmerkintöjä aineistoista löytyy. (CC-lisenssit, Right Statements –käyttöoikeuskuvaukset).
Tarkempia tietoja käyttöoikeusmerkinnöistä löytyy aineistojen käyttöoikeudet -ohjesivulta. Aineistojen käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyydensuojan kunnioittamisesta.
Aineistotyyppi: sisältää erilaisia vaihtoehtoja sen mukaan, minkä tyyppistä aineistoa on saatavilla, esimerkiksi kuvia, esineitä, kirjoja jne.
Tekijä: kuka aineiston on tuottanut tai kuka oikeuksia hallinnoi.
Aihe: valmiita aiheita helpottamaan haun rajaamista.
Alue: miltä alueelta aineisto on.
Valmistusvuosi: valmistusvuodesta voi määrittää minkä aikavälin aineistoa näytetään, esimerkiksi 1920–1980-luvut. Palkin pylväät näyttävät, miltä ajalta aineistoa on tarjolla. Lähennä tai loitonna jananäkymää + ja - painikkeilla. Liiku janalla nuolinäppäimillä. Kokoruutu-painike näyttää janan leveämpänä. Valitse janalta haluamasi vuodet joko kirjoittamalla tai hiirellä vetämällä aikajanalta. Klikkaa Päivitä.
- Kaikki tulokset
- Aikavälille kokonaan sisältyvät tulokset
- Rajaa hakutuloksia julkaisuvuoden, valmistusvuoden ja luontivuoden mukaan.
Aiheen aika: tarjoaa valmiita vuosilukuja ja vuosikymmeniä. Haku valikoi tiettyjä kokonaisuuksia ja sulkee toiset vaihtoehdot pois. Esimerkiksi 1930-luku ei erittele vuoden 1933 tuloksia, vaan hakee tietoja, jotka on merkattu nimenomaan 1930-luvulle.
Kieli: näyttää, minkä kielistä aineistoa hakutulokseen sisältyy.
Sisältyy julkaisuun: ilmoittaa esimerkiksi lehden nimen, jos hakutuloksissa on artikkeleita.
Toimiala: organisaation tyyppi, esimerkiksi museo, arkisto tai kirjasto.
Organisaatio: näyttää kaikki arkistot, kirjastot ja museot, joiden aineistoja hakutulokseen sisältyy..
Uutta Finnassa: näyttää, mitä aineistoa Finnaan on viimeksi lisätty.
Kun olet tehnyt rajaukset
Finna säilyttää tekemäsi rajaukset ja näyttää ne hakukentän alapuolella. Yksittäisen rajauksen voit poistaa klikkaamalla kyseisen rajauksen poistopainiketta: . Kaikki rajaukset voi poistaa hakupalkin alta klikkaamalla Poista rajaukset -painiketta ja tekemällä uuden haun.
Haun tallentaminen
Kirjautuneena käyttäjänä voit tallentaa hakusi hakutulossivun alaosan Tallenna haku -painikkeella. Löydät haut valitsemalla Oma tili → Tallennetut haut. Tallennetulle haulle voit asettaa uutuusvahdin, joka ilmoittaa sinulle sähköpostitse haun mukaisista uusista aineistoista.
Hakusanojen yhdistäminen
Finnan haku toimii Boolen hakuoperaattoreilla, joista tavallisimmat ovat AND, OR ja NOT. Huomio! Hakuoperaattorit täytyy kirjoittaa ISOIN KIRJAIMIN hakusanojen väliin.
Jos käytät hakulausekkeessa kahta tai useampaa eri operaattoria, käytä sulkumerkkejä ( ) hakusanojen välillä. Esimerkiksi:
ruokavalio AND (dieetti OR elämäntapa)
AND
AND-operaattoria käytettäessä saadaan hakutulos, jossa esiintyvät kaikki hakukentän hakusanat. Jos kirjoitat hakukenttään useita hakutermejä välilyönnillä erotettuna, välilyönti toimii kuten AND-operaattori.
Esimerkiksi seuraavat kaksi hakusanaa tuottavat saman tuloksen:
Karisto Seppälä
ja
Karisto AND Seppälä
OR
OR-operaattori laajentaa hakutulosta. Tulokseksi saat sellaista aineistoa, joissa esiintyy ainakin jokin käyttämistäsi hakusanoista. Jos vaikkapa etsit henkilöhistoriallista kirjallisuutta, muotoile hakulauseke:
henkilöhistoria OR biografia
tai tietoa Krimin sodasta:
"Itämainen sota" OR "Oolannin sota" OR "Krimin sota"
NOT
NOT-operaattori sulkee pois hakutuloksista aineistot, joissa esiintyy NOT-operaattoria seuraava hakusana. Jos vaikkapa haet tietoa surrealismista, mutta et halua aineistoja, jotka käsittelevät aihetta kuvataiteen suuntauksena:
surrealismi NOT (kuvataide OR maalaustaide)
Huom! NOT-operaattoria ei voi käyttää yhden hakusanan hauissa. Esimerkiksi seuraava haku ei tuota lainkaan tuloksia:
NOT surrealismi
Hakuoperaattorit + ja !-
Tavallisimpien Boolen hakuoperaattoreiden (AND,OR,NOT) lisäksi Finnassa on käytössä hakuoperaattorit + ja !-.
+
Merkillä + ilmaistaan vaatimusta siitä, että hakusanan täytyy esiintyä jokaisessa hakutuloksessa.
Esimerkissä etsitään aineistoa, jossa esiintyy ehdottomasti economics, ja joissa voi lisäksi esiintyä Keynes:
+economics Keynes
!-
Merkkiyhdistelmällä !- voidaan poistaa hakutuloksista aineistot, joissa esiintyy haussa !-merkkiä seuraava hakusana.
Esimerkissä etsitään aineistoa, jossa on termi economics, mutta ei termiä Keynes:
economics !-Keynes
Huomio! Merkkiyhdistelmää !- ei voi käyttää yhden hakusanan hauissa.
Esimerkiksi seuraava hakutulos ei tuota lainkaan tuloksia:
!-economics
Jos etsit aineistoa, joka alkaa huutomerkillä, saadaan huutomerkki otettua mukaan hakuun käyttämättä kenoviivaa (\).
Jokerimerkkien käyttö hakusanoissa
Jokerimerkeillä * ja ? voidaan korvata hakusanassa esiintyviä merkkejä, jotta hakutuloksessa saadaan huomioitua laajemmin hakusanan mahdolliset erilaiset sanapäätteet.
Suomenkielisten hakusanojen kohdalla jokerimerkkien käyttöä ei suositella, sillä jokerimerkkejä käyttäessä osa hakuehdon käsittelytoimenpiteistä jää pois. Tällaisia ovat esimerkiksi synonyymien käsittely ja termien jakaminen väliviivan kohdalta.
Finna huomioi automaattisesti suomenkielisten hakusanojen erilaiset taivutukset ja sanapäätteet. Hakusanan ollessa "taulu", hakukone tunnistaa myös sanan taivutetut muodot, kuten "taulut" ja "taulujen". Jokerimerkin käyttö voi sekoittaa hakukoneen automaattisia käsittelytoimenpiteitä. Haussa s-päätteinen monikko hakee automaattisesti myös yksikön ja yksikkö s-päätteisen monikon. Esimerkiksi hakusanalla “paintings” löytää myös muodon “painting”.
Jokerimerkkien käyttö
Huom! Jokerimerkkejä (* ja ?) ei voi käyttää hakusanan ensimmäisenä merkkinä.
* (tähtimerkki)
Tähtimerkki korvaa yhden tai useamman merkin hakusanasta. Hakutuloksiin sisältyy myös se hakusanan muoto, jolla haku tehdään.
Voit katkaista hakusanan lopusta tähtimerkillä. Esimerkiksi termejä competition, competitions, competitor ja competitiveness voidaan hakea hakusanalla:
competit*
Voit käyttää tähtimerkkiä myös hakusanan keskellä korvaamaan yhden tai useamman merkin. Esimerkiksi termejä color ja colour voidaan hakea hakusanalla:
colo*r
? (kysymysmerkki)
Kysymysmerkki korvaa yhden merkin hakusanasta, mikä mahdollistaa useammat sanamuodot.
Esimerkiksi termejä woman ja women voidaan hakea yhdellä hakusanalla:
wom?n
Fraasihaku
Fraasihakua kannattaa käyttää, jos haluat tuloksia missä sanaliitto esiintyy tietyssä järjestyksessä. Suomenkielisessä haussa fraasihaku etsii laajasti eri kentistä fraasin taivutus-ja yhdyssanamuotoja. Muunkielisessä haussa eri sanamuotoja ei haeta, paitsi yksiköistä s-päätteiset monikot ja toisinpäin. Tarkat osumat saavat suuremman painoarvon ja siksi näkyvät ylempänä relevanssin mukaan järjestetyssä hakutuloslistassa. Fraasihaku tehdään kirjoittamalla hakusanat lainausmerkkeihin.
Esimerkin fraasihaku Helsingin yliopisto hakee lisäksi osumia kuten Helsingin yliopistossa:
"Helsingin yliopisto"
Kun haet muilla kielillä, esimerkiksi classroom board hakutulos hakee tulokset classroom boards mutta ei classroom chalkboard:
"classroom board"
ISBN/ISSN -haku
Jos haluat hakea kirjan ISBN-numerolla, kirjoita numerosarja joko väliviivoilla tai ilman. Jokaisella kirjalla on oma ISBN-numeronsa, jonka avulla kirja on helppo tunnistaa. Löydät ISBN-tunnuksen usein kirjan takaa.
978-951-31-6583-3
tai
9789513165833
Hae aikakauslehteä tai sarjaa ISSN-numerolla:
0782-8195
tai
07828195
Tarkennetussa haussa voit kohdistaa haun ISBN/ISSN-kenttään.
Huomio! Voit tarkentaa hakusi tuloksia hakutulossivulla sivupalkin Rajaa hakua -suodattimilla.
Tiedonhaun hienosäätöä
Sumea haku
Sumea haku hakee myös sellaisia tuloksia, joissa on mainittu hakusanan kaltainen sana.
Merkitse hakuoperaattori ~ sanan viimeiseksi merkiksi, jos haluat tehdä sumean haun. Voit käyttää operaattoria vain yhden sanan hauissa.
Esimerkissä haetaan aineistoa sumealla haulla hakusanalle roam. Sumealla haulla haku löytää esimerkiksi termit foam ja roams:
roam~
Etäisyyshaku
Etäisyyshaulla saadaan tuloksia, joissa hakusanat ovat lähekkäin, mutta niiden ei tarvitse olla välttämättä peräkkäin.
Merkitse hakuoperaattori ~ viimeiseksi merkiksi hakuun, jossa on monta sanaa. Merkitse operaattorin jälkeen numero. Tämä numero kertoo, kuinka monen sanan päässä hakusanat voivat olla toisistaan.
Esimerkissä etsitään hakusanoilla economics ja keynes, jotka saavat olla korkeintaan 10 sanan päässä toisistaan:
"economics Keynes"~10
Arvovälihaut
Arvovälihaut tehdään käyttämällä joko aaltosulkeita { } tai hakasulkeita [ ]. Aaltosulkeet huomioivat vain arvot, jotka ovat kirjoittamiesi sanojen välissä. Hakuun ei sisälly kirjoittamasi sanat.
Esimerkissä etsitään termiä, joka alkaa kirjaimella B tai C:
{A TO D}
Esimerkissä etsitään arvoja 1920-1950:
[1920 TO 1950]
Huomioi, että sana TO arvojen välillä kirjoitetaan ISOIN KIRJAIMIN.
Termin painottaminen
Hakuoperaattori ^ nostaa hakusanan painoarvoa kyselyssä.
Esimerkissä hakusanan Koivisto painoarvoa on nostettu:
economics Koivisto^5
Kyrillisen aineiston haku
Miten kyrillisiä merkkejä voi hakea?
Kyrillinen aineisto on tallennettu tietokantaan kyrillistä merkistöä käyttäen. Vanha ortografia ja kielioppimuodot on säilytetty.
Kyrillisessä haussa voit käyttää Windowsin kyrillisiä nykyvenäjän, ukrainan, valkovenäjän, makedonian, bulgarian ja serbian merkkivalikoimia.
Kyrillisessä hakusanassa yksittäisen merkin voi korvata kahdella prosenttimerkillä (%%).
Kattavimman hakutuloksen saa translitteroidulla haulla.
Haku translitteroiden
Haku tehdään normaalia latinalaista näppäimistöä käyttäen. Yhtä kyrillistä merkkiä vastaa yksi latinalaisen kirjaimiston merkki. Translitterointi on ISO 9-standardin mukainen, mutta diakriittejä ei tarvitse käyttää.
Poikkeavuudet kansallisista translitteroinneista:
е = e Ельцин = El'cin
ж = z жизнь = zizn'
з = z Заварзин = Zavarzin
й = j Толстой = Tolstoj
х = h Хармс = Harms
ц = c Цветаева = Cvetaeva
ч = c Чехов = Cehov
ш = s Шолохов = Solohov
щ = s Щедрин = Sedrin
ъ = " объект = ob ekt (haussa " on korvattava välilyönnillä!)
ы = y Лыков = Lykov
ь = ' Гоголь = Gogol' tai Gogol
ю = u юность = unost' tai unost
я =a Яков = Akov
њ = n Његош = Negos
љ = l љубав = lubav
ђ = d Ђинђић = Dindic
ћ = c ћуприја = cuprija
џ = d Караџић = Karadic
Ѣ = e мѢра = mera
Ѳ = f Ѳетъ = Fet"
ѵ = i Сѵнодъ = Sinod"