Nurmijärven museo
Nurmijärven museo on kulttuurihistoriallinen museo, joka tallentaa kokoelmiinsa paikkakunnan historiasta ja ihmisistä kertovia valokuvia, esineitä ja arkistomateriaalia. Museon kuva-arkistossa on noin 20 000 valokuvaa 1800-luvun lopulta nykypäivään. Esinekokoelmaan kuuluu noin 8 000 esinettä.
Nurmijärven museo kuuluu MUISTAJA-konsortioon ja tekee kokoelmahallintayhteistyötä Hyvinkään kaupunginmuseon, Keravan museon, Mäntsälän museopalvelujen ja Riihimäen kaupunginmuseon kanssa.
Nurmijärven museon kokoelmia esitellään näyttelyissä ja Finna.fi -hakupalvelussa. Finnassa on esillä digitoituja kokoelma-aineistoja: valokuvia, esinekuvia tietoineen ja arkistomateriaalia. Palvelussa on katsottavissa vain osa museon kokoelmista. Kysy meiltä, jos et löydä etsimääsi.
Museon kotisivulleKuva: Nurmijärven museo / Markku Tuomisto, Nurmijärven Sanomat Oy
Kuva: Nurmijärven museo / Jorma Koskenlaakso
Kokoelmapalvelut
Nurmijärven museon Finnassa julkaisemat kuvat ovat vapaasti käytettävissä, mutta kuvaajan nimi (jos tiedossa) ja Nurmijärven museo on mainittava kuvien käytön yhteydessä. Kuvia ei saa muunnella ilman lupaa. Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Lähdetiedon merkitseminen kuvan yhteyteen auttaa muita historiasta kiinnostuneita lähteiden luokse. Kuvat on lisensoitu Creative Commons 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) lisenssillä. Museo digitoi kokoelmia aktiivisesti ja korkean resoluution aineistoja lisätään vapaasti saataville Finnan kautta jatkuvasti työn edetessä. Kaikkea aineistoa ei ole vielä ehditty digitoida uudelleen ja osa Finnassa näkyvästä aineistosta on siksi pienilaatuisia esikatselukuvia.
Jos tarvitsemaasi aineistoa ei ole vielä digitoitu riittävän korkealla resoluutiolla tai haluat käyttää kuvia kaupallisesti, ota yhteys Nurmijärven museoon. Toimitamme tilatut kuvat sähköisesti ja sovimme tarvittaessa maksusta hinnastomme mukaan. Museotietokantaan on syötetty myös aineistoja, joiden julkista esitysoikeutta rajoittaa lainsäädäntö. Tähän asiakasliittymässä näkymättömään osuuteen voi sovittaessa tutustua museon toimitiloissa.
Jos et löydä Finnasta etsimääsi tietoa tai haluat tilata painolaatuisen kuvan, voit ottaa yhteyttä Nurmijärven museoon museo@nurmijarvi.fi Palautelomakkeen avulla käyttäjä voi lähettää tietokannassa olevaan aineistoon liittyvää lisätietoa kokoelmia säilyttäville museoille. Palautelomake löytyy kunkin aineiston yhteydestä ja sivun ylälaidasta.
Kuvaa uusiksi – jälleenkuvausta kotikulmilla
Tuusulan museon, Keravan museopalveluiden, Hyvinkään kaupunginmuseon, Mäntsälän museopalveluiden, Nurmijärven museon ja Riihimäen kaupunginmuseon yhteinen jälleenkuvaushanke kesti syksystä 2021 kevääseen 2022. Hanke oli rahoitettu Museoviraston innovatiivisten hankkeiden tuella.
Kuva: Nurmijärven museo, Olli Hintikka 2018.
Hankkeessa kuvattiin yhdessä vapaaehtoisten kanssa nykyversioita vanhoista museoiden kokoelmiin kuuluvista valokuvista. Hankkeen aikana järjestettiin jokaisessa kunnassa jälleenkuvauskävelyitä, joissa kierrettiin yhdessä kuvaamassa uusia versioita museoiden kokoelmista löytyvistä historiallisista kuvista. Lisäksi reitit ja vanhat kuvat tallentuivat omatoimikierroksiksi, joita voi kiertää myös itsenäisesti. Museoiden kuvakokoelmat pääsivät käyttöön ja samalla dokumentoitiin tämän päivän näkymiä tulevia sukupolvia varten. Kuvaamiseen ja vanhojen kuvien paikantamiseen käytettiin Android-puhelimissa toimivaa ilmaista Ajapaik-sovellusta.
Hankkeen etenemisesti kerrottiin sivulla Facebook.com/kuvaauusiksi
Kuva: Nurmijärven museon kuva-arkisto
Markalla Merkkareita
Millaista oli lapsuus ennen kännyköitä? Oletko leikkinyt Kirkonrottaa, Tervapataa tai Seinäpalloa? Onko Noppa-Noppa tv-ohjelma sinulle tuttu? Muistatko vielä ensimmäiset Pikku Kakkosen lähetykset? Entä sitkeät merirosvorahat, ”merkkarit”? Hyvinkään kaupunginmuseon, Järvenpään taidemuseon, Keravan museon, Mäntsälän museotoimen, Nurmijärven museon ja Tuusulan museon ”Markalla merkkareita” -yhteistyöhankkeessa on laadittu nykylapsille suunnattu opetuspaketti, jossa kerrotaan lapsuudesta 1970-luvulla.